Maatschappijleer 2

Kaas? Wiet? Molens? Klompen? Nee joh, Nederland is veel meer dan dat! Je mag hier je eigen mening geven! Je kan hier later worden wat je wil! Waarom hebben wij een koning? Waarom krijgen mbo leerlingen geen OV-kaart en hbo leerlingen wel? Wat gebeurd er als je werkloos wordt? Kan ik nog bij de politie als ik een strafblad heb? Mag je de politie uitschelden? Waarom geven wij geld aan arme landen als niet iedereen in Nederland veel geld heeft? Zegt Wilders dat alle islamieten weg moeten? Een antwoord op al deze vragen heb ik ook niet kant en klaar, maar bij maatschappijleer 2 leer je hier in ieder geval over nadenken en je eigen mening over formuleren. Bij het vak maatschappijleer 2 leer je de basis van en kijken naar onze Nederlandse maatschappij. We behandelen we 5 verschillende onderwerpen. In vmbo-t 3 zijn dit:

  • Werk (wat is de verzorgingsstaat, op welke verzekeringen heb je recht, wat is arbeidsethos, waarom werken wij etc),
  • Multiculturele samenleving (wie zijn er in Nederland en waarom, waarom integreren niet altijd lukt, hoe denken de verschillende partijen hier over, etc) en
  • Massamedia (welke invloed heeft de massamedia op burgers? Wat houdt de vrijheid van meningsuiting in voor de media? Wat doet social media met je? etc).

In Vmbo-t 4 behandelen we de twee onderwerpen waar je ook centraal schriftelijk examen in moet doen en dat zijn:

  • Criminaliteit (waarom straffen we? hoe verloopt een rechtszaak? Welke rechten en plichten heeft de politie? Wat is strafbaar en waarom? etc) en
  • Politiek (Wie nemen de besluiten in Nederland? Waarom zou je stemmen? Hoe kun je de politiek beïnvloeden? Wat heeft de Europese Unie over ons te zeggen? etc).

Kortom een vak waarin je leert om met beide benen in de Nederlandse maatschappij te staan, een mening te vormen en te kunnen beargumenteren. Dit vak is nuttig als je de economische of zorg, welzijn en sociale kant op wil en past erg goed bij vakken als geschiedenis, economie en aardrijkskunde! Het komt goed van pas bij studies als journalistiek, sociaal pedagogisch werk, onderwijsassistent, international business, marketing en communicatie, personeelszaken, vrede, veiligheid en vakmanschap, politie-opleiding,  en nog veel meer.  Nieuwsgierig naar maatschappijleer 2? Kijk dan eens verder op deze website en kies het in je vakkenpakket!