H2 §4 Bij welke groep horen we

H2 §4 Bij welke groep horen we?

Zodra iemand zich identificeert met een ander dan voel je dat je (enkele) gemeenschappelijke kenmerken hebt. Vaak word je dan bevriend met zo iemand. EN als een hele groep dezelfde kenmerken en normen en waarden heeft dan is er sprake van groepsidentificatie. Als je jong bent ontstaan er jongeren culturen. (je bent allemaal jong, hebt gemeenschappelijke kenmerken en soms ook gemeenschappelijke normen en waarden.)

Zo heb je: emo’s, kakkers, junky’s, hockeyers, etc

Wederom staat in deze prezi de uitleg: hoofdstuk jongeren

Maar ook hieronder staat de uitleg uit de les:

Downloaden (PDF, 1.12MB)

De volgende 3 filmpjes gaan over groepsdruk. Opdracht: beschrijf van alle 3 de filmpjes wat dit met groepsdruk te maken heeft.

Filmpje 1:

Filmpje 2:

Filmpje 3:

Jong in de jaren zestig
Hoe was het om jong te zijn in de jaren zestig?
In de jaren zestig gingen jongeren voor het eerst hun eigen muziek en kleding uitkiezen. Hoe was het jong te zijn
in de jaren zestig? Tot het begin van de jaren zestig waren de Nederlandse jongeren nogal braaf. Ze gedroegen zich zoals van hun verwacht werd. Ze waren lid jeugdverenigingen, waar ouderen bepaalde wat er gebeurde. Jongeren hadden weinig in te brengen. Ze dienden hun mond te houden en hun ouders te gehoorzamen. Het was een tijd van welvaart. Vanaf 1960 verdienden Nederlanders meer en kregen méér vrije tijd. Ze hoefde niet meer op zaterdag te werken en kinderen hoefde niet meer op zaterdag naar school. De Nederlanders hadden het nog nooit zo goed gehad. Steeds meer mensen kochten elektrische apparaten, zoals een platenspeler of een bandrecorder. En natuurlijk een televisietoestel, toen nog zwart-wit. Misschien zelfs een auto. Een televisietoestel èn een auto:
dat waren de symbolen van een nieuwe tijd. Vooral voor oudere Nederlanders een grote verandering. Ze hadden de Tweede Wereldoorlog en een hongerwinter meegemaakt. Armoede gekend. Ze hadden hard gewerkt en heel zuinig geleefd om Nederland na de oorlog weer op te bouwen. Hard werken, zuinig zijn en een gezin stichten. Dat waren de idealen van de ouderen. Óók in die periode van overvloed. De jongeren van de jaren zestig waren geboren vlak na de Tweede Wereldoorlog. Er werden toen heel veel baby’s geboren. Een ware geboortegolf, een “babyboom”. Daarom heten ze ook wel de babyboom-generatie. Ze kregen meer zakgeld, een betere opleiding èn ook meer vrije tijd dan hun ouders vroeger. Ze konden een brommer kopen. Dat betekende vrijheid.
Gaan en staan waar je wilde. Ze vonden hun ouders maar saai en burgerlijk. De jongeren waren opstandig en gingen hun eigen weg. Op zoek naar een eigen levensstijl. “Er komen andere tijden” zong de jonge Boudewijn de Groot in 1964.De popmuziek had groet invloed op de jeugd van toen. De mode veranderde. Jongeren wilden andere kleding dragen dan hun ouders. De rokken werden steeds korter en het haar steeds langer. Jongeren kwamen in verzet tegen de ouderen.
bron: http://www.schooltv.nl/files/Letterlijke_tekst/2013/2006_t_WO_NTR_428335_jongindejarenzestig01.pdf
Bekijk dit filmpje. Noem 3 redenen waarom de eerste jongeren culturen ontstonden.

Belangrijke opdrachten uit je werkboek:

Vanaf pagina 26, opdracht: 1, 4, 10 en 12

Belangrijke begrippen:

  • Identificatie
  • groepsidentificatie
  • jongerenculturen
  • wij-gevoel
  • zij-gevoel
  • (polarisatie)
  • hoe ontstaan jongeren culturen?