H4 §3 discussie over oorlog

Oorlog?

Extra Opdracht:

Half november 2015 maakt minister president Mark Rutte de opvallende uitspraak dat we in oorlog zijn met IS.  De laatste keer dat er een Nederlandse premies de term ‘oorlog’ gebruikte was in 1940. Er gebeurd veel omtrent IS en de aanslagen die zij plegen. Deze les gaan we discussiëren over enkele stellingen. Vat de discussie en jouw mening en argumenten per stelling samen voor in je dossier.  Daarnaast verzin je zelf nog een stelling over dit onderwerp. Beschrijf 1 argument voor en 1 argument tegen je stelling in je dossier. Gebruik minstens 100 woorden.

stelling 1: Nederland is in oorlog met IS.
kijken ter verduidelijking: een toelichting van strafrechtdeskundige Geert-Jan Knoops (7:55)

stelling 2: Als wij IS bombarderen, is het terecht dat zij hier een aanslag plegen.

stelling 3: IS breidt alleen maar uit als wij alle moslims met wantrouwen blijven benaderen.

stelling 4: “eigen stelling”

bron prodemos

Was je afwezig tijdens deze les of beoordeelde de docent dat je niet goed genoeg mee hebt gedaan: maak dan onderstaande opdracht ook voor in je dossier.

Beantwoord onderstaande vragen. Het antwoord moet in de blokjes passen. het grijze blokje geeft aan welke letter je over moet nemen. Als je alle antwoorden juist hebt beantwoord komt hier een woord uit. Schrijf ook dit woord op je antwoordblad. En geef je mening in 60 woorden wat dit woord voor jou betekend.

vraag 1: De president van Frankrijk heeft naar aanleiding van de aanslag 13 november 2015 de noodtoestand uitgeroepen. Hoe heet deze president?

les 3 vraag 1

 

 

 

vraag 2: Wanneer kan een land besluiten om een noodtoestand uit te roepen?
a. Natuurrampen, oorlog, aanslagen ( kies je dit antwoord, zet de letter P in het 1e vakje)b. aanslagen, natuurrampen, bij belangrijke verkiezingen (kies je dit antwoord, zet de letter L in het 1e vakje)
c. oorlog, aftreden van de regering, aanslagen (kies je dit antwoord, zet de letter R in het 1e vakje)

vraag 3 Vul de volgende woorden in op de juiste plek in de tekst:

burgers- dictators – toestemming – noodtoestand

Tijdens een (1) kan de overheid sneller ingrijpen, zonder eerst (2) over iets te vragen of overleg met (3)  te voeren. De regering heeft dus tijdens de noodtoestand veel meer macht. Daarom maken (4) in verschillende landen daar graag gebruik van. Zo kunnen ze allerlei dingen regelen zonder dat de burgers er iets tegen kunnen doen.

 

les 3 vraag 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vraag 4 In Frankrijk en België is de noodtoestand uitgeroepen. Zoek op de volgende site wat de Franse regering mag doen zonder dit eerst met het parlement te overleggen: artikel
schrijf in je eigen woorden wat de regering mag doen en welk machtsmiddel ze hiervoor gebruiken.

oplossing: schrijf de gevonden letters in de juiste vakjes. Welk woord staat er? Omschrijf in 60 woorden wat jij vindt dat dit woord inhoud. Wat moet hiervoor gebeuren? Wie moet hier aan meewerken? Wie zijn er verantwoordelijk voor?

oplossing

 

 

 

 

te leren begrippen voor de set:

  • Grondrechten
  • Grondwet
  • Rechtsstaat
  • Mensenrechten