H2 les 6

dossier opdracht:

Voor je dossier maak je de volgende opdrachten op de website van Amnesty international. Kijk de filmpjes en maak de lesbrieven. Typ de antwoorden over je in word-document waar alle opdrachten van dit hoofdstuk 2 macht en zeggenschap in staan, zodat je deze later via som in kan leveren.

Begin met de werkbrief over vluchtelingen. De bijbehorende fimpjes, vind je hieronder.

Kijk dit filmpje. Dit is een introductie over mensjesrechten.

Davron (11) is een vluchteling uit Oezbekistan. Hij sloeg samen met zijn moeder op de vlucht wegens geweld in zijn familie. Het dictatoriale regime bood hen geen bescherming. Davron is al negen jaar in Nederland, maar heeft geen verblijfsvergunning. Omdat hij steeds moet verhuizen, moet hij ook steeds van school veranderen. Zo’n onzeker leven vindt Davron vreselijk.

Dit is het filmpje van Davron:

Saïds (20) familie is gevlucht uit Somalië. Hij raakte tijdens de vlucht gescheiden van zijn moeder en heeft zijn vader, oudste broer en oudste zus verloren. Uiteindelijk spoorde het Rode Kruis hem en zijn broertje en zusje op in een vluchtelingenkamp in Kenia. Zij kwamen naar Nederland waar hun moeder inmiddels woonde. Saïd kon echter slecht aarden. Hij ging blowen, drinken en vechten. Door zijn criminele gedrag dreigt hij nu zijn verblijfsvergunning kwijt te raken.
Dit is het fimpje van Saïd:

Aram (12) is hier geboren in een asielzoekerscentrum, maar dreigt uitgezet te worden naar Irak. Hij is Koerd en zijn familie is gevlucht voor het regime van dictator Saddam Hoessein. Koerden worden in Irak vervolgd. Het feit dat hij en zijn familie misschien terug moeten, maakt Aram depressief. Hij kan niet slapen en voelt zich doodongelukkig.
Dit is het fimpje van Aram:

te leren begrippen:

  • jongeren rechten
  • vluchtelingen
  • asielzoeker
  • etnische minderheden
  • mensenrechten

Heb je tijd over in de les, dan doe je de online cursus mensen rechten van Amnesty international. Dit zijn verschillende onderdelen, van “wat gaat er fout” tot “wat vind jij” of de geschiedenis, vrouwenrechten het UVRM, rechten bij jou in de buurt, kinderrechten, etc.

Klik op deze link om de hele cursus te maken:

http://leren.amnesty.nl/inleiding-mensenrechten/