H4 les 9

Deel 2 de presentatie:

Ieder groepje moet een presentatie van 6 minuten voorbereiden. Jullie kunnen kiezen uit 2 opties:

 • Optie A: een presentatie voor de klas houden met powerpoint/prezi/sway
 • Optie B: een voorlichtingsfilmpje maken met voice over

Hieronder staan beide opties uitgewerkt. Lees ze door en kies welke jullie willen doen.

sway

Optie A: Presentatie voor de klas.

Jullie gaan 2 minuten per persoon (of 3 als je maar met 2 personen bent uit eigen keuze) jullie maatschappelijke probleem presenteren voor de klas. Je hoeft niet heel werkstuk in de powerpoint/prezi te verwerken, enkel les 3 “wat is het probleem”. Zorg dag de klas een goed beeld krijgt van het maatschappelijke probleem. Beantwoord altijd de wie, wat, waar, waarom en/of wanneer vragen. Beantwoord sowieso de vragen van les 3 “wat is het probleem”. Maar wat extra om het duidelijker te maken mag natuurlijk altijd. Je kan zowel powerpoint als prezi gebruiken. En als je zelf een andere leuke/goede manier weet om te presenteren, dan mag dat natuurlijk ook! Je kan tijdens je presentatie ook gebruik maken van andere media bijvoorbeeld: audio geluiden, een filmpje of een fragment van het programma, een landkaart. Een filmpje mag niet langer dan 5 minuten duren en telt niet mee in jullie presentatie tijd.  Je mag geen blaadje vol tekst er bij houden! Je mag alleen steekwoorden gebruiken (anders ga je sneller voorlezen!) Lever voor je presentatie een kopie van je blad met steekwoorden in. Te veel steekwoorden = helemaal niets gebruiken!

 • Verzorg je presentatie goed.
 • Zet er bijvoorbeeld plaatjes in of gebruik een filmpje tijdens je presentatie.
 • Plak er een landkaartje in zodat iedereen waar dit probleem speelt.
 • Gebruik niet te veel sheets! Houd de volgende regels aan:
  • Gebruik maximaal 1 sheet per minuut!
  • Maximaal ong. 7 regels per sheet!
  • Maximaal ong. 7 woorden per zin!
 • Gebruik duidelijke kleuren zodat je het goed kan lezen (ook als je kleurenblind bent)
 • Maak geen spelfouten
 • Gebruik de ruimte die je hebt op de sheets.

Hieronder zie je wat voorbeelden:

goed fout ppt 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

goed fout ppt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Optie B: voorlichtingsfilmpje

Jullie gaan een informatiefilmpje over jullie maatschappelijke probleem maken. Deze moet 5 a 6 minuten duren. Je hoeft niet heel werkstuk in het filmpje te verwerken, enkel les 3 “wat is het probleem”. Zorg dag de klas een goed beeld krijgt van het maatschappelijke probleem. Beantwoord altijd de wie, wat, waar, waarom en/of wanneer vragen. Beantwoord sowieso de vragen van les 3 “wat is het probleem”. Maar wat extra om het duidelijker te maken mag natuurlijk altijd. Je maakt je filmpje door op zoek te gaan naar videobeelden van jouw probleem. Hiervan haal je het geluid er onder uit en maak je zelf een voice-over met informatie (je spreekt dus zelf de informatie in over het filmpje). Ook kan je plaatjes in je filmpje zetten, waar je een voice-over met informatie over maakt. Denk bijvoorbeeld aan een landkaart van het gebied waar jouw probleem zich afspeelt. Nog beter is als je jullie zelf in het filmpje verwerkt als een soort nieuwslezers van het journaal. Als het over een bepaald land gaat kan je misschien het volkslied op de achtergrond afspelen.

Je kan ook zelf iets ontwerpen of uitleggen door iets te maken met sketchup (handleiding: klik hier)

Jullie zorgen ervoor dat op de dag dat jullie presentatie gepland staat het filmpje op en top klaar is om te laten zien!

Een handleiding hoe moviemaker werkt vind je onder deze link: klik hier

images